Van zaterdag 10 februari tot en met dinsdag 13 februari 2024 kun je feestvieren tot je erbij neervalt in plaatsen als Ganzegat, Klotland, Kaauwvoetenland, Waeverstad of Keiestad! Verkleed of in je boerenkiel, sluit aan in de polonaise of ga genieten van een van de vele optochten. Hier doe je inspiratie op voor een onvergetelijk carnaval in het Land van de Peel. 

Carnaval in de Peel

Of je nu samen met je kids verkleed de optocht gaat bekijken of samen met vrienden polonaissend de kroeg door. Er is genoeg te beleven met Carnaval, maar ken jij deze typische (lokale) gebruiken tijdens het Carnaval al?

Sleuteloverdracht

De Sleuteloverdracht heeft binnen het carnavalsgebeuren een aparte betekenis. Met deze handeling gaf de officiële overheid, Burgemeester en wethouders, de sleutel van de stad of dorp over aan de in deze periode heersende Hoogheid. Hiermee werd het startsein gegeven voor het carnavalsfeest. Een traditie die in vele carnavalsvierende dorpen tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden.

Kei opgraven

De Kei is het symbool van het Helmondse carnaval. Op het terrein voor Hoftempel West-Ende ligt de Kei begraven. Op carnavalszaterdag wordt hij omhooggehaald. Daarbij zijn vrijwel alle carnavalsverenigingen uit Helmond aanwezig. Op carnavalsdinsdag om elf over elf (23.11u) verdwijnt de Kei weer voor een jaar in de grond.

Carnaval vieren in Helmond, Someren, Laarbeek, Gemert-Bakel en Asten

Optochten in het Land van de Peel

Dansmariekes, Prins Carnaval en bont versierde wagens. Waar ga jij genieten van de optocht in het Land van de Peel?

Geen zin in Carnaval?

Ook dan is er genoeg te beleven in het Land van de Peel. Zo kan je op vrijdag 17 februari mee met een gids door het historisch centrum van Gemert. Ontdek de bijzondere kunstcollectie in Museum de Wieger in Deurne of ga op ontdekkingstocht door de spannende verhalen van Kasteel Helmond. Breng een bezoek aan molenaar Geert van Stekelenburg in Standaard Molen Oostenwind in Asten of ga speuren naar sporen in Nationaal Park de Groote Peel.