Vindplaats Gouden Helm

Het landschap van De Peel is adembenemend en betoverend tegelijk. Je vindt er de restanten van wat eens een uitgestrekt oergebied was van levend hoogveen. Turfsteker Gebbel viste er de Gouden Helm op. Pittoreske dorpjes als Griendstveen en Helenaveen ontstonden.

Dolende ridder
Kent u de mythe van de dolende ridder, de cavalerist/officier die de gouden helm verloor? Wie was hij, waar kwam hij vandaan, wat kwam hij hier doen en hoe zagen zijn dagelijks leven en wereld er uit? De achterliggende vraag is natuurlijk: Hoe raakte hij in de Peel verzeild en wat deed hij daar? Was hij in dienst en maakte hij een dienstreis, of had hij afscheid genomen van het leger en keerde hij terug naar huis, of naar een stukje aangewezen land?

Gouden helm meer dan 100 jaar geleden gevonden
Op 17 juni 2010 is het 100 jaar geleden dat de ‘gouden helm van Deurne’ uit 320 na Christus door turfsteker Gebbel Smolenaars werd gevonden, tezamen met restanten van schoeisel, muntjes, een mantelspeld en stukken leer. De helm is een internationaal befaamde vondst en wordt heden ten dage tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Monument
Een aandenken op de vindplaats van de  Romeinse helm is een kunstwerk aan de Oude Peelstraat op de hoek met de Centurioweg, de plek waar de Gouden Helm gevonden is in juni 1910. Het kunstwerk is gemaakt door Joep Coppens uit Vlierden en bestaat uit zwarte tufsteen en gepatineerd brons. Aan de onderkant een rand van baksteen. Het monument werd in 1998 bij de vindplek van de Romeinse helm onthuld.

Uit het veen kwam ik boven
In het timpaan staat de datum 21-06-1998 en onder in de balk: E PALUDE EMERGO (Ik kwam boven uit het veen). In het midden bevindt zich een helm met daaronder een bordje met de tekst: Hier werd in 1910 de helm teruggevonden van een Romeins officier die rond 320 omkwam.

Centurioweg Model.NdtrcItem.HouseNumber
5759 PH, Helenaveen