Villa

Dit dubbel woonhuis met garages werd in 1921 gebouwd in opdracht van de textielfabrikant J. A. Carp voor zijn chauffeur en bedienden. Het plan van rijksbouwmeester H. Teeuwisse werd uitgewerkt door zijn assistent J. Crouwel jr. In vorm en stijl verwijst het naar de villa op Aarle-Rixtelseweg 63.  

De dubbele woning heeft een vlinder- of vliegtuigvormige plattegrond. Het woonhuis bestaat uit twee bouwlagen met een hoge mansardekap. De woningen zijn met elkaar verbonden door garages.Het ensemble van villa met dienstwoningen en garages (zie ook Aarle-Rixtelseweg 63) in een landschapstuin is door zijn compleetheid uiterst zeldzaam. Het geheel heeft cultuurhistorische waarden als voorbeeld van de geografische en sociaaleconomische ontwikkeling van Helmond als industriestad, met name het ontstaan van rijke fabrikantenvilla’s in de groene omgeving van een villapark. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenbuitenplaats.
Het huis is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van het werk van architect Crouwel en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de vlinderplattegrond. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de relatie van huis, dienstwoningen en landschapstuin tot de groene omgeving van het villapark aan de Aarle-Rixtelseweg.

Soort gebouw
Villa

Bouwstijl
In de stijl van de Amsterdamse School
Bouwjaar: 1921

Kwalificatie
Architect: Crouwel
Rijksmonument

Praktische informatie

Zien, Doen & Beleven
Type monument woningen