Tentoonstelling Jos Letschert - GESLOTEN T/M 31 MAART IVM CORONAVIRUS

Griekse mythologie opnieuw verbeeld

Jos Letschert (Amersfoort 1948)

is een Nederlandse schilder, beeldhouwer, dichter en schrijver, die woont en werkt in Duitsland.
In dezelfde stad studeert hij in 1979 af aan de toen nog daar gevestigde Academie voor Beeldende Vorming. Toch zal Jos Letschert pas laat echt voor de kunst kiezen. Eerst vervult hij een functie als hoofd onderzoek in het kader van leerplanontwikkeling, later gecombineerd met deeltijdfuncties als buitengewoon hoogleraar onderwijskunde en lector. Maar dat verandert allemaal in 2010, als hij met pensioen gaat. Hij neemt het penseel en het paletmes weer serieus ter hand en is vanaf dat moment bijna fulltime met beeldende kunst bezig.
In de afgelopen drie jaar werkte Jos Letschert vrijwel continu aan schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen over Griekse mythologie. Hij raakte helemaal gebiologeerd door de goden en de helden uit de Ilias en de Odyssee. Zijn kunstwerken vertellen een verhaal over passie en strijd, over relaties en emoties, over thema’s die universeel en actueel zijn. Jos Letschert toont zich met zijn expressieve, kleurrijke acrylschilderijen en sculpturen een moderne expressionist in de traditie van de Duitse expressionisten

Beate Letschert
Ook Beate Letschert heeft een onderwijsachtergrond. Zij schreef en schrijft als pedagoge verschillende boeken waarin verantwoordelijkheid en bemoediging kernbegrippen zijn. Daarnaast is zij fotografe. Haar foto’s van (combinaties van) sculpturen en schilderijen van haar echtgenoot gaan een verbinding aan met de werken zelf en versterken de dramatische kracht ervan. De schilder en de fotograaf zijn in dialoog met elkaar en de kunstwerken doen hetzelfde.
De expositie, samengesteld door conservator Lex van de Haterd, kon tot stand komen dankzij de genereuze medewerking van Jos en Beate Letschert zelf. Hun gedrevenheid, inzet en enthousiasme hebben in hoge mate bijgedragen aan het eindresultaat

Ook te zien in De Wieger
Op de begane grond van het museum is een permanente, maar steeds wisselende tentoonstelling het werk van Hendrik Wiegersma te zien in de context van zijn leven en artistieke vriendenkring. Vanwege ‘Nederland viert 75 jaar Bevrijding’ is een zaal ingericht met speciale aandacht voor het thema Tweede Wereldoorlog en de rol die Hendrik Wiegersma samen met zijn zonen Jaap en Pieter in het verzet speelde. De beide andere zalen van de benedenverdieping zijn ingericht rondom de thema’s ‘Hendrik Wiegersma als arts’, zijn volkskunstverzameling en zijn vriendenkring (met een accent op Antoon Coolen en Dorp aan de rivier).

'Deurne in beweging'

In het kader van het thema ‘Deurne in beweging’ heeft een aantal leden van Fotoclub Optika in Deurne één van de zalen ingericht met hun fotografische reacties óp en associaties mét het schilderij De motorrijder van Hendrik Wiegersma.
Deze exposities zijn te zien tot en met 1 maart 2020. Daarna volgt een bijzondere tentoonstelling, waarin de landschappen van modernistische kunstenaars uit de collectie van De Wieger worden afgezet tegen het werk van de 16e eeuwse kunstenaar Lucas Gassel. Deze tentoonstelling valt samen met een overzicht van Lucas Gassel dat dit voorjaar in Museum Helmond te zien is

De ateliers
In de ateliers zijn t/m 26 januari 2020 nog de schilderijen en houtsneden van de Deurnese kunstenaar Vincent van Ojen te zien.
Van 30 januari tot 1 maart tonen leerlingen van het St. Willibrordgymnasium hun eindexamenwerk en van 8 maart tot en met 10 mei is de tentoonstelling De Wieger Nu te zien, met werk van de hedendaagse Deurnese kunstenaars Shelly Lapré, Harry van Lunenburg, Theo Spaaij en Dirk Verberne.

Vanaf Zondag 19 januari 2020 tot en met Zondag 10 mei 2020

Dag Van Tot