Stichting draaiorgels Helmond

Het draaiorgelmuseum in de Gaviolizaal in Helmond heeft een unieke verzameling draaiorgels en accordeons. De Gaviolizaal is genoemd naar de uitvinder van het kartonnen draaiorgelboek Anselmo Gavioli.
Draaiorgels
Draaiorgels staan voor gezelligheid. Met name het dansorgel zorgde in zijn hoogtijdagen voor muzikaal vertier in danszalen en op kermissen. Door het groot aantal pijpen en toetsen kan zo'n orgel symfonieën, opera's en operettes en populaire dansmuziek laten klinken. De meest opzienbarende orgels in de collectie zijn de twee Gaudins en de Mortier, authentieke dansorgels uit de twintiger jaren, die vroeger in danszalen stonden. Zo kunt u zowel genieten van de imposante klanken van het Gaudin dansorgel als van het prachtige houtsnijwerk van De Mortier. Verder staan in de Gaviolizaal het Köningsberger straatorgel "De Blauwe Trom" een Ruth-kermisorgel en het Pluer handdraaiorgel "Onze Klenne".

Accordeons
De accordeon is verbonden met grote namen uit de vaderlandse lichte muziek. Solisten als Johnny Meyer, Harry Mooten en het trio de "Three Jacksons" waren virtuozen op hun instrument. De Hohner's, Scandalli's en Max-Meinel's geven een mooi beeld van de ontwikkeling van het instrument en de verschillende types. Alle instrumenten zijn afkomstig uit een omvangrijke privé-collectie.
Entree gratis!

Groepsbezoeken:
Bezoekt u de Gaviolizaal met een groep (vanaf 10 personen) dan is openstelling op elk ander moment mogelijk. Hiervoor is het noodzakelijk om te reserveren! Onze vrijwilligers staan voor u klaar. Zij weten alles van de orgels en spelen uw favoriete muziek! Uw bezoek uitbreiden met een hapje en een drankje? Vraag naar de mogelijkheden.

Verjaardag, Borrel of Jubileum?
Vraag naar de mogelijkheden.

De Gaviolizaal is goed bereikbaar met de auto.
Parkeergelegenheid in de buurt.

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Zaterdag 13:00 17:00

* Op feestdagen zijn er afwijkende openingstijden