Lezing: Hans Gruijters, een dwarse democraat

Schrijver Rogier Verkroost komt vertellen over de Helmondse politicus Hans Gruijters, een dwarse democraat die de eerste D66 minister werd na oprichting. Toegang is gratis. Vooraf aanmelden wordt gewaardeerd.

Rogier Verkroost geeft een lezing geven over zijn onlangs uitgegeven boek “Hans Gruijters, Een dwarse democraat”. De uit Helmond afkomstige Hans Gruijters (1931-2005) was een van de markantste naoorlogse politici en was betrokken bij vergaande besluiten. Hij begon als raadslid voor de VVD in Amsterdam maar stond uiteindelijk aan de basis van de partij D’66 waarvan hij een van de oprichters was. Voor die partij werd hij in 1973 de eerste minister ooit. Vanaf 1980 tot zijn pensioen in 1996 zou hij de eerste burgemeester zijn van Lelystad.
Tijdens de lezing zal veel aandacht besteed worden aan zijn betrokkenheid bij Helmond. Hij groeide er op en vond er zijn eerste baan bij Hatema waar hij zich impopulair maakte door een reorganisatie te leiden. Later zou hij een rel schoppen bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van 1967, waar D’66 voor het eerst mee deed. In de jaren zeventig zou de eerder weinig populaire Gruijters zich onsterfelijk maken door Helmond als groeistad aan te wijzen in het groeikernenbeleid. Een besluit dat de toekomst van de stad een radicale nieuwe wending gaf. Al mislukte een poging om burgemeester te worden in de jaren tachtig en bleef hij in Lelystad.

Praktische informatie

Prijs
toelichting prijs Toegang is gratis.
Gratis toegang

Zondag 20 januari 2019 Vanaf 14:30 tot en met 15:30

Watermolenwal Model.NdtrcItem.HouseNumber
5701 RV, Helmond