Kunst op locatie Expositie Frans Kegels en Gerrit Staal

Frans Kegels, geboren te Rotterdam 1949, woont, werkt en leeft in Sas van Gent een dorp in het mooie, rustgevende, cultuurrijke Zeeuws-Vlaamse land.
Van 1973-tot 1984 volgde hij diverse richtingen aan de Academie voor Schone Kunsten te Eeklo(B).
Zijn atelier ‘Abel Dinc’ is gevestigd in Sas van Gent en is het productie-, presentatie- en distributie-kanaal voor zijn beelden. Voor de gietprocessen wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde gieterijen. De grote beelden in cortenstaal worden door een staalconstructiebedrijf gerealiseerd.
Frans Kegels is een veelzijdig kunstenaar. Hij werkt met diverse materialen waaronder glas, staal, steen, messing en brons. De rode draad in zijn werk is: ‘de magie van het ontmoeten’. Alles wat hij in zijn leven tegenkomt kan aanleiding zijn tot één enkel of een serie beelden.
Brons, cortenstaal en glas zijn de materialen waarmee hij zijn ontmoetingen herbeeld. Daarin zoekt hij in de combinatie van glas en brons een vernieuwde vormgeving. Daarbij moet een beeld de ziel raken, daar ontmoet je elkaar zonder fratsen en daar gaat het Frans om. Zijn beelden staan garant voor memorabele ontmoetingen tussen sterk verschillende beeldelementen en materialen. De beelden brengen een unieke synthese tot stand tussen het aardse en het ongrijpbare.Gerrit Staal, woonachtig in Boekel. Zijn werk is het resultaat van een ontdekkingsreis, die begonnen is na zijn pensionering, inmiddels ruim 7 jaar geleden. Gerrit schildert mensen, alleen of in groepjes. Met name koppen / gezichten hebben zijn belangstelling. Daarbij gebruikt hij foto’s en modellen als inspiratie, ze zijn echter onherkenbaar in het schilderij. Als onderwerpen zien we kleine dagelijkse voorvallen. Zijn stijl kan het best omschreven worden als kleurrijk, expressief en figuratief. Dit laatste geplaatst tussen realisme en abstractie.
Gerrit heeft de verschillende fases uit de schilderkunst doorlopen aan de hand van voorbeelden die door zijn docenten werden aangedragen. Voorbeelden hiervan zijn Cees van Dongen, Jan Sierhuis, Blaue reiter schilders, Kandinsky,, Modiglinani, Vlaamse klassiekers, enz.
Het zal duidelijk zijn dat het werk niet de fotografische eigenschappen, -scherpte en detail- hebben die wel zichtbaar zijn op een foto. De toeschouwer mag zijn eigen invulling maken van het getoonde werk.
Zijn vroege werk kenmerkt zich door de streepjes patronen te gebruiken dit resulteert in onsamenhangende composities en als mede karakteristiek een vlakke afbeelding.
Gerrit heeft geen academische scholing, maar is een autodidact die wekelijks de instructies van Hanny Verbrugge uit Boekel en van Frank Malcorps van het CKE Eindhoven volgt.
De expositie krijgt de naam: Koppen zonder schotels
De expositie is geopend van 9 tot 28 september 2018.
Maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur.

Praktische informatie

Dag Van Tot Toelichting
Woensdag 26 september 2018 09:00 21:00
Donderdag 27 september 2018 09:00 21:00
Vrijdag 28 september 2018 09:00 21:00

Vondellaan Model.NdtrcItem.HouseNumber
5421 PN, Gemert