Kasteel in brand! Spannend zolderevent bij Kasteel Helmond

In de nacht van 10 op 11 februari 1549 breekt in Kasteel Helmond een felle brand uit. Het dak en de houten zolder vatten vlam, muren storten in en twee torenkappen gaan verloren. In vier maanden tijd bouwen timmerman Hendric van Werdingen en zijn zonen de dakconstructie weer op. Op 12 juni 1549 is de dag van de oplevering en kasteelheer Van Cortenbach lijkt tevreden. Maar er is één ding dat in de lucht blijft hangen. Hoe is de brand nu eigenlijk ontstaan? Het kasteel heeft er al eeuwenlang nachtmerries van. Het wil weer rustig slapen en roept de hulp in van de bezoekers.

Tijdens de zoldertour Kasteel in brand! dwaal je over de eeuwenoude zolder van het kasteel.
Schaduwen en stemmen voeren je langs authentieke bouwelementen. Het is een tocht over krakende vloeren, onder oude houten balken en spanten door, via spannende doorgangen waar kaarsen ineens omvallen en boeken spontaan openslaan, en waarbij het middeleeuws ophaalrad weer draait zoals ooit. Kom naar het spannendste verhaal op zolder en ontdek het zelf.

Met dank aan
De kasteelzoldertour is met dank aan BankGiro Loterij en vele betrokkenen zoals de acteurs van toneelvereniging St. Genesius uit Helmond en De Speledonckers uit Someren mogelijk gemaakt. Bezoekers in het bezit van een VIP-KAART van BankGiro Loterij kunnen op vertoon van hun kaart gratis de zoldertour boeken in de meivakantie (24 april t/m 13 mei).

Toegankelijk
De zoldertour is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kost € 2,50 excl. de toegang tot Kasteel Helmond. De kasteelzolder is niet toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel of die slecht ter been zijn. Er kunnen maximaal 10 personen per keer de zolder bezoeken.

Boeken
De tour over de zolder is begeleid, reserveren is verplicht en doe je via www.museumhelmond.nl/kasteel-helmond/bezoekersinformatie-2/rondleidingen/brand-op-zolder/. Heb je vragen over het reserveren, bel met tel. 0492-587716.

Praktische informatie

Synergy
Synergy Relatiecode 720250