Kanaalwandeling

Deze wandeling voert u langs een aantal markante bedrijfspanden, fabrikantenvilla’s en bouw- en kunstwerken, die in de 19 en 20e eeuw aan weerszijden van het kanaal zijn gebouwd. Aan de hand hiervan wordt een beeld geschetst van het boeiende, industriële verleden van Helmond.
De wandeling is een productie van Helmond Marketing en tot stand gekomen met de medewerking van onder andere stadsgids Jan van Bussel en stadshistoricus Giel van Hooff.

Historie en industrie gaan hand in hand in deze route langs het kanaal van Helmond. Het kanaal, de Zuid Willemsvaart, stroomt dwars door Helmond en deelt het centrum in oost en west.
De wandeling van 1 á 1,5 uur voert u langs markante bedrijfspanden, fabrikantenvilla’s en bouw- en kunstwerken die in de 19e en 20e eeuw aan weerszijden van het kanaal zijn gebouwd. Tijdens de wandeling wordt u heen en weer geslingerd tussen verleden en heden. U krijgt een goed beeld van het boeiende industriële leven van Helmond.
De wandelaar komt onderweg veel te weten. De 25 bezienswaardigheden bewijzen dat verrassend veel Helmondse historie nog bewaard is gebleven.
De eerste bezienswaardigheid aan de kade bij de Cacaofabriek, is een kraanbaan uit 1928, een werkeloze hijskraan uit een vervlogen tijd. Over het heden komt de wandelaar ook veel te weten. De verfmachines van de aan het kanaal gelegen textielfabrieken van Vlisco en Raymakers draaien nog op volle toeren. Ook Nedschroef, producent van bevestigingsmaterialen, is nog in bedrijf aan het kanaal. De maakindustrie is nog volop aanwezig in hartje Helmond.
Al wandelend komt u langs het kasteel met beeldenpark en het bruisende Havenplein met vele terrasjes.
Het routeboekje van de kanaalwandeling kost 1 euro (incl. Kopje koffie bij de Cacaofabriek) en is verkrijgbaar bij VVV Helmond. Een prachtig boekje met de 25 highlights in beeld gebracht en beschreven.

De wandeling is verkrijgbaar bij VVV Helmond voor 1 euro (incl. een kop koffie bij Cacaofabriek).

Watermolenwal Model.NdtrcItem.HouseNumber
5701 RV, Helmond