Hoeve Willem III Ambachtelijk IJs

Geschiedenis van De Hoeve
Hoeve Willem III is één van de koningshoeven die in 1913 zijn gebouwd door de Maatschappij Helenaveen. De hoeven werden gebouwd om de vrijgekomen grond na de vervening nuttig te maken voor veehouderij en landbouw. De boerderijen in Helenaveen waaronder de Emma, de Oranje, de Juliana, de Hendrik, de Willem de Zwijger, de Nassau en Hoeve Willem III werden gebouwd in Noord Nederlandse stijl. Voor deze stijl werd gekozen om aantrekkingskracht uit te oefenen op melkveeboeren die zeer succesvol waren in Noord Nederland.

Intussen hebben o.a. de Hoeven Wilhelmina en Willem III de status van gemeentelijk monument gekregen omdat ze karakteristiek zijn als gebouw en representatief voor het gedachtegoed dat in die tijd heerste. De familie Krekels is sinds 1992 eigenaar van Hoeve Willem III.

Van melkveebedrijf naar ambachtelijke ijsmakerij
In 1998 is in de Hoeve Willem III een ambachtelijke ijsmakerij gevestigd, de melk voor in het ijs kwam van de Julianahoeve 1 km richting Helenaveen, het toenmalige melkveebedrijf van de familie Krekels. Aanvankelijk werd er alleen ijs geproduceerd voor verkoop aan derden; restaurants, boerderijwinkels en diverse horecazaken. In 2002 is gestart met een terras op de Hoeve, deze had een beperkte binnenruimte en terras. Echter werd het terras met wijds uitzicht al snel zo populair dat in 2007, toen de Julianahoeve verkocht moest worden aan de staat, besloten is de Hoeve Willem III kompleet te renoveren.

Nadat de benodigde vergunningen binnen waren is in september 2009 begonnen aan de grootschalige verbouwing, alles is aangepakt; de fundering, het dak en het hele interieur is vernieuwd. Dit is aan de buitenkant niet te zien, de boerderij heeft nog steeds dezelfde uitstraling van een prachtige Hoeve van ruim 100 jaar oud.

Moderne ijssalon met oud karakter
In april 2010 is het terras heropend; het is vanbinnen een moderne ijssalon geworden die een eenheid vormt met de oude balken en het karakter van dit prachtige pand. De ijsmakerij heeft een professionaliteitslag gemaakt en voldoet aan alle eisen van deze moderne tijd. Ook is er tussen de gebinten een prachtige vergaderlocatie gemaakt genaamd 'De Troonzaal'. 

Familiefeest, bedrijfsuitje of vriendenweekend?
Kom 'spelen' bij de Willem III Hoeve!
Voor groepen vanaf 10 personen biedt de hoeve complete arrangementen aan zoals Wie is de Mol, Minute to win it, quizen, buble voetbal, buffetten en barbecues. Download de folder met groepsactiviteiten hieronder bij 'Downloads', voor meer informatie.

Praktische informatie

TV, audio, video & Internet
Internetverbinding WiFi
Voorzieningen gehandicapten
Toegankelijk voor gehandicapten Ja
rolstoeltoegankelijk toilet Ja
Toelichting toegankelijkheid De vergaderruimte 'De Troonzaal' bevind zich op de 1e verdieping en is alleen via een trap bereikbaar.
Vervoer
Eigen parkeerterrein Ja
Huisdieren
Huisdieren Huisdieren alleen aan de lijn
Fietsverhuur
Oplaadpunt elek. fiets Ja

Vanaf Vrijdag 16 maart 2018 tot en met Zaterdag 3 november 2018

Dag
Zondag
Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag

* mrt-apr: za en zo 11.00-18.00u, ma t/m vr alleen bij goed weer 11.00-18.00u * mei: dagelijks 11.00-18.00u, alleen bij goed weer tot 20.00u * jun-jul-aug: dagelijks 10.00-21.00u * sep-okt: za en zo 11.00-18.00u, ma t/m vr alleen bij goed weer 11.00-18.00u