Heemhuis

Heemhuis
Dit is het oorspronkelijke woonhuis en café van Laurens Lutters. Hij was voerman (koetsier) bij Goossens en kastelein van het café dat hier tot 1936 gevestigd was. Wanneer de stamgast in die tijd de voordeur opende, stond hij direct midden in het café. In de keuken zijn de voorraadkast - met turfvak om het fornuis of de plattebuiskachel te stoken - nog aanwezig. Het Heemhuis is voor groepen op aanvraag te bezoeken, je kunt er ook beugelen. Groepsboekingen via VVV Deurne.

Oudheidkamer op de zolder
De zolder van het Heemhuis is ingericht als oudheidkamer. Hier worden in wisseltentoonstellingen oude voorwerpen en foto's uit de gemeente getoond. De kamer is het nieuwste pronkstuk van het pand. Er zijn onder meer spullen te zien van circus 't Hoefke en er worden enkele historische ambachten belicht aan de hand van werktuigen.  

Archeologiekelder 
In de kelder zijn archeologische bodemvondsten te bezichtigen uit Deurne. De collectie bestaat uit onder meer delen van een oud walvisskelet, potscherven uit de omgeving van het Groot Kasteel, vondsten van de opgraving bij de Grote Bottel in 2005/2006 en kannebuizen uit Zeilberg waarmee water getransporteerd werd. Bijzonder is ook de Merovingische gesp die gevonden werd bij het Klein Kasteel. Tevens is er een kopie te zien van de in de Peel gevonden vergulde Romeinse helm uit de 4e eeuw na Chr. Het originele exemplaar bevindt zich in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. 

Exposities
Er zijn regelmatig interessante exposities met thema's die aansluiten bij de historie van de gemeente Deurne.
Het pand doet dienst als 'Heemhuis' voor de Heemkundekring H.N. Ouwerling.

Deurnewiki
Ook beheert de Heemkundekring de online historische encyclopedie van Deurne www.deurnewiki.nl

Openinstijden variabel
Check voor de juiste openingstijden steeds de vermelde bijzonderheden!

Praktische informatie

Dag Van Tot Van Tot
Zondag 14:00 17:00
Maandag 09:30 11:30
Dinsdag 19:00 21:00
Woensdag 10:00 12:00 19:30 21:00
Donderdag 10:00 12:00

* NB. Niet alle zondagen open, enkel de eerste en de vierde zondag van de maand geopend. Elke maandag van 09.30 tot 11.30 uur is er een genealogie-bijeenkomst. Niet in juli en augustus! Elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur ontmoetingsavond leden en vrije bezichtiging van de tentoonstellingen. Elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur zijn er inloopuren om u te helpen met het werken met onze historische encyclopedie DeurneWiki. U kunt dan ook terecht in het Heemhuis als u historisch materiaal ter beschikking wilt stellen t.b.v. DeurneWiki. Niet in juli en augustus. Elke eerste woensdag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur voor het raadplegen van onze bibliotheek. Niet in juli en augustus. Elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur is er een fotoherkenningsbijeenkomst. Ook in juli en augustus.