Ensemble Fronimo (Israƫl)

La Fola, ook wel bekend als folies d’Espagne (Frans), is een van de oudst bekende muzikale thema’s uit Europa. Mogelijk daterend uit de late middeleeuwen of vroege renaissance, en in de 16e eeuw populair geworden in heel Europa. Het thema of de harmonische progressie werd gebruikt als basis voor improvisaties en als dansmuziek in theatervoorstellingen, vergelijkbaar met de ‘blues’-akkoorden die de basis vormden voor vele rock-‘n-roll- en popsongs in de 20e eeuw.Ensemble Fronimo heeft een programma samengesteld die de muzikale thema’s van de Folia combineert met liederen, waar de thema’s van liefde samen met dwaasheid en waanzin door de muziek gekleurd worden.Het programma neemt ons van de vroege Spaanse fola-liederen zoals “Rodrigo Martinez” en “Yo soi la locura” (ik ben de waanzin) naar Italiaanse composities van Monteverdi, Merula, en Engelse liederen van Dowland en Henry Purcell, die een specifiek genre ontwikkelde: “Mad songs”, theatrale monologen met plotselinge stemmingswisselingen, die zowel componist als uitvoerder veel expressieve vrijheid geven.Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

toelichting prijs €8 - €12,50
  Van Tot Toelichting