De Ossenbeemd

Bij De Ossenbeemd kun je de natuur beleven!

Kleine kinderboerderij
Bij de Ossenbeemd kun je dieren knuffelen, er zijn konijnen en cavia's, maar ook geitjes en kippen. Ook lopen er 2 mini-varkens van het Kunekune-ras, zij houden van aandacht. De dieren worden dagelijks verzorgd tussen 10.30 en 11.30 uur. Als de dierenverzorger aanwezig is, mag je altijd naar binnen lopen om een kijkje te nemen. Kinderen mogen ook een handje helpen met de verzorging.

Thematuinen en bezoekerscentrum
Het terrein van De Ossenbeemd is 1,5 ha. groot en grenst aan de kasteeltuin en het dal van de Vlier in Deurne. Het terrein is ingedeeld in verschillende percelen met thematuinen met elk een grote variatie van inheemse planten en plantengemeenschappen. Je kunt er rustig wandelen en bijzondere soorten ontdekken.  In het bezoekerscentrum is koffie en thee te verkrijgen en vind je informatie over milieu, natuur en duurzaamheid.

Bomenpad
Op het terrein staan veel bomen en struiken die samen met de ondergroei sfeerbepalend zijn. Maar liefst 30 soorten zijn opgenomen in een handzaam boekje waarmee de bomen en struiken in het voorjaar, ‘s zomers en in de herfst op naam te brengen zijn. Voor bezoekers is het een uitdaging om aan de hand van bladeren, bloemen, zaden, vruchten, bast en bijzonderheden zoals doorns zelf te ontdekken om welke boom of struik het gaat. Tijdens de rondgang over het Bomenpad kunnen de antwoorden in het boekje worden genoteerd en op het einde ervan gecontroleerd worden. Een leuke en leerzame manier om meer over bomen en struiken te weten te komen. Het boekje is voor € 1,= te verkrijgen in het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd.

Bijenhal
Ook herbergt De Ossenbeemd een bijenhal, waar imkers van de plaatselijk bijenvereniging Sint Ambrosius hun volkeren in de gaten houden. Van achter glas kun je de ijverige korfbewoners bekijken.

Natuurspeeltuin, Kabouterpad en Duurzaamheidsroute
De speeltuin op het terrein biedt kinderspeelmogelijkheden die leuk en leerzaam zijn. Spelenderwijs kun je kennis maken met natuur en duurzaamheid. Op het Kabouterpad wijzen de puntmutsjes van de kabouters je de weg. Voor de groteren is er een Duurzaamheidsroute. Ook kun je de spiraalberg beklimmen tot aan de top en bij de paddenpoel, vanaf de vlonder, speuren naar kikkers en padden. De Vlindertuin is mooi en de insectenmuur spannend! Het waterspel nodigt uit tot spelen.

Ontdekroute voor kinderen vanaf 7 jaar met ontdek-tas en speurtocht
De Ossenbeemd kent al langer de ‘Kabouterroute’: een route door het park van de Ossenbeemd, waarbij de jongste kinderen bij elke kabouter een kleine opdracht kunnen invullen. Ter begeleiding van deze route zijn er ook ‘kaboutertasjes’ te leen. De wat grotere kinderen willen natuurlijk wat meer uitdaging. Zodoende hebben de scholengidsen van de Ossenbeemd de ontdekroute samengesteld. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen op de Ossenbeemd de natuur leren ontdekken door middel van kijken, ruiken, voelen en luisteren. Zij kunnen een stoere ontdek-tas lenen met een speurtocht. De tas is ook voorzien van determinatiekaarten over bodemdiertjes en vogels, een plattegrond en natuurlijk een stevige loep. Leuk!

Picknick
Op het (overdekt) terras van het bezoekerscentrum en in het speeltuintje vind je gezellige plekken om te picknicken.

Praktische informatie

Fietsverhuur
Oplaadpunt elek. fiets Ja

Vanaf Maandag 1 april 2019 tot en met Donderdag 31 oktober 2019

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Maandag 13:00 17:00
Dinsdag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00
Donderdag 13:00 17:00
Vrijdag 13:00 17:00

Vanaf Vrijdag 1 november 2019 tot en met Dinsdag 31 maart 2020

Dag Van Tot
Zondag 13:00 17:00
Woensdag 13:00 17:00

* Op afspraak is het bezoekerscentrum en het terrein van de Ossenbeemd voor groepsbezoeken en rondleidingen ook buiten de reguliere openingstijden te bezoeken.