15 wandelroutes rondom Mariahout (Laarbeek)

Op 19 mei 2015 werd in Mariahout een wandelroutebord onthuld met een 9-tal uitgezette wandelingen door de natuur.
Het grote bord (2015), met een totaaloverzicht van de routes, staat bij de O.L.Vr.van Lourdeskerk en Restaurant ‘De Pelgrim’ in Mariahout.
Op 11 maart 2017 is het wandelroute netwerk geüpdatet en uitgebreid tot 15 routes.
Er zijn nu 2 wandelroutekaarten te downloaden via de website van Zorg om het Dorp:

www.zorgomhetdorp.nl/recreatie/wandelroutes_in_mariahout/wandelen

Ook zijn de routekaartjes af te halen bij de VVV-punten in Laarbeek of het Buurthuis in Mariahout.

Kaart 1 bevat de 8 wandelroutes ten zuidwesten van Mariahout.
Wandelrouteborden staan bij de Trimbaan/Rooijseweg en in het Bosven 7.

Kaart 2 bevat de 7 wandelroutes ten noordoosten van Mariahout.
Wandelrouteborden staan bij Trimbaan/Veghelsedijk, Schaapsdijk 6, De Hei 15 en De Hei knooppunt nr. 15

Onderstaande wandelingen zijn te maken:

Ten zuidwesten van Mariahout:
Torrevenroute 6,5 en 7,5 en 8,9 km
Pelgrimsroute 4,0 en 0,6 km
Bosvenroute 2,5 km
Mosbultenroute 3,5 km
Ommetje West 5,0 km
Ommetje Zuid 5,5 km
Pioniersroute 4,5 en 7,5 km
D’n Erpse Pad - van MOB-complex naar ZW-vaart 6,0 km

Ten noordoosten van Mariahout:
Ommetje Oost 5,0 km
Boerdonkse Kampen Buitenom 4,6 km
Janmiekesroute 4,8 km

Deze laatste 2 zijn uit te breiden of in te korten met:
Boerdonkse Kampen Binnendoor 0,9 km
Heen en weertje weidevogelpoel 0,4 km
Janmiekesvenroute 0,65 km
‘t Geregt 5,0 km

Het bijeenbrengen en uitzetten van diverse wandelingen is gecoördineerd door vereniging ‘Zorg om het Dorp’.
Deze vereniging streeft naar een levensloopbestendig dorp dat aantrekkelijk is voor haar eigen inwoners en bezoekers uit de omgeving.
Het wil Mariahout dan ook op de regionale kaart zetten.
Iedereen is welkom het ‘Groene Hart’ met het Processiepark, de Lourdesgrot en het Openluchttheater te bezoeken, en bovendien te genieten van de grote diversiteit aan natuur rondom de kern van Laarbeek.
Door haar inzet is Zorg om het Dorp verkozen tot een van de vijf prijswinnaars van de ‘Erfgoed-prijsvraag’ van de Peel.
Dit werd op Hemelvaarstdag 2015 bekend gemaakt tijdens de regionale ‘Torendag’.

Dankzij de inzet van vrijwilligers van werkgroep Natuur en Recratie van Zorg om het Dorp, werkgroep Natuur en Landschap Lieshout/Mariahout, Wish, Heemkundekring ‘Hof van Liessent’ en de samenwerking met Staatsbosbeheer, is dit alles mogelijk gemaakt.
Dat geldt ook voor de sponsors van het Rabofonds en het leefbaarheidsinitiatief (gemeente Laarbeek), de Janmiekeshoeve, B&B In de Hei, RecreaFit en rest. De Pelgrim.
Ook dorpsraad Beek en Donk heeft 2 routeborden gesponsord.

Vermeldingswaard is dat werkgroep Natuur en Landschap Lieshout/Mariahout een 20-tal bankjes/picknicktafels gemaakt en geplaatst heeft, om onderweg te kunnen rusten en genieten van de omgeving.
Daardoor zijn de wandelingen door jong en oud te belopen.